Publicerad av Eva Nordin den 06 Sep 2023
Föredrag av Michael Sahlin.
Dagens föredragshållare är ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien, verksam vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI) och tidigare ambassadör i bland annat Turkiet. Han har även arbetat i Sudan, Nigeria med flera länder i Afrika som idag befinner sig i djupa kriser.
Sahlin inleder med frågan om det inte finns något roligare att tala om en måndag morgon. I samma andetag vänder han och frågar om det finns något viktigare att tala om? Det går inte att komma ifrån de många hot som riktas mot oss och vi behöver någon som bidrar med analys och reflektioner, även om de är nattsvarta, som föreläsaren själv uttrycker sig.
 
Idag, måndag 4 september, reser Erdogan till Sotji för att möta Putin. Uppdraget är att förnya spannmålsavtalet med Ryssland så att fartyg säkert kan transportera spannmål från Ukraina över Svarta havet och passera genom Bosporen och Dardanellerna. Ukraina och för den delen även Ryssland är världens kornbodar, som förser många länder i Afrika med livsviktig, i ordets rätta bemärkelse, föda. Bristen på spannmål, inflationen och de stigande priserna förorsakar svält i några av världens redan hårdast drabbade länder. För Turkiet är det livsviktigt att Putin håller i det ett år gamla avtalet, som Putin förkastar genom att det endast hjälper Ukraina tack vare sanktionerna mot Ryssland. Om Erdogan inte lyckas med uppgiften återstår att finna alternativa vattenleder genom Rumänien och på Donau alternativt de oerhörda dyra landtransporterna, som skulle ytterligare höja spannmålspriserna och drabba de redan allra mest fattiga i Afrika. Sahlin är pessimistisk inför samtalen och den omöjliga balansgång som Erdogan befinner sig i.
 
Vart är vi på väg? Det korta svaret är att ingen vet. Krisen i Ukraina är unik! I förlängningen och i krigets allvarliga och dramatiska eskalering går det inte att utesluta att Putin blir så trängd att han gör allvar av sitt extrema hot om kärnvapen. Även om det skulle vara kontraproduktivt för hans egen del. I den andra vågskålen ligger åtal för krigsförbrytelser. För Europa och västvärlden är det faktorer att förhålla sig till. Förhandlingsvägen är i nuläget tabubelagt i väst. Varje kompromiss skulle leda till att Putin och Ryssland erhåller något, till exempel att behålla Krim. Alltför svårsmält för Ukraina och Väst, som utesluter varje form av kompromiss.
 
Vart är vi på väg? Terrängen är okänd och det finns inte något svar. Michael Sahlin jämför med de båda världskrigen. Kriget är delvis ett ”gammaldags” och delvis ett ”modernt” krig med missiler och drönare. Ukraina får inte upphöra att existera och har hittills av västvärlden stötts ”lagom mycket” för att undgå Putins yttersta vapen som är nattsvart.
 
Michael Sahlin ledde oss genom dagens storpolitik med konkreta exempel och detaljer som både fångade och förskräckte oss. Vår existens hänger på en skör tråd och balans på slak lina. Ämnet är djupt engagerande och åhörarna bidrog med många frågor. Jag erinrar mig en uppväxt och ungdomstid i terrorbalansens grepp och trodde naivt nog att vi aldrig skulle uppleva en sådan tid igen. Med tanke på att jag är historielärare är det än mer naivt! Vi hade hoppats att historien inte skulle upprepa sig.