Publicerad av Gösta Munktell den 26 Aug 2021
Charlotte talade om hur näringslivet utvecklades innan covid, hur covid har påverkat näringslivet och något om hur framtiden kan gestalta sig för näringslivet i Uppsala. 
En osäker faktor är naturligtvis att covidepidemin inte är över.
På bilden syns några kända politiker samlade vid den första pressträffen då kommunen gick upp i krisledningsnämnd redan i mars 2020. Covid var något nytt som slog hårt mot näringslivet och stora delar av kommunens verksamhet som skolan och äldreomsorgen. Flera typer av restriktioner och regelverk påbjöds både från regeringen och andra länder. Alla länder valde som vi vet inte samma strategier.
 
Vi har en fantastisk stad med rik kulturhistoria, stora kunskapsområden och ett brett näringsliv före pandemin. Vad kommer då efter pandemin?
 
Vi vet att mycket har förändrats. Ett exempel är våra vanor att mötas. Hörs och syns jag etc. Även näringslivet hat förändrats. Här kan jag som skrivare av denna artikel komma med en egen upplevelse.
En av mina svärsöner som arbetar internationellt för ett större företag har helt upphört att resa långväga. Han sköter allt via nätet och kan besöka flera länder samma dag.
Pandemin har i grunden förändrat arbetssättet. Resor kommer att ske igen men inte alls i samma omfattning som före pandemin.
 
Som kommun har vi en roll att stödja näringslivet i kommunen. Vad är vår roll relativt staten? Dokumentet visar ett antal lättnader och åtgärder för att minska effekterna av covid.
Många av åtgärderna finns fortfarande kvar. Charlotte nämnde dock inte vad åtgärderna hittills kostat kommunen och som exempel vad en återhöjning av parkeringsavgifterna skulle innebära för besöksfrekvensen i centrum.
En annan fråga är också vad pandemin hittills kostat näringslivet i form av minskade intäkter.
 
Närlingslivspyramiden är ett sätt att dela in näringslivet med en stark botten där flertalet anställda i kommunen finns inklusive de aktiebolag som drivs av kommunen.
Sammanfattningsvis har Uppsala kommun en bred och stark arbetsmarknad.
 
Vi har lyckats att utveckla näringslivet både före och efter pandemin (som nästa bild visar). 
 
Olika kriser har naturligtvis påverkat jobbtillväxten i kommunen. Än så länge har coronakrisen enbart gjort ett hack i kurvan på jobbtillväxten i kommunen. 
Våra exportnäringar som exempel inom Life Science har fortsatt gå mycket bra. Turistnäringen med hotell och restauranger samt evenemang har förlorat många arbetstillfällen.
Min kommentar: Som konsekvens har många tex kockar sökt sig andra jobb och nu då efterfrågan stiger finns en brist på just kockar. Vad kan man lära av detta?
Eftersom pandemin inte är över så är dock osäkerheten hög hur tillväxten påverkas.
Bilden visar också en prognos som Charlotte inte kommenterade. Vi skall alltså fördubbla antalet arbetstillfällen på 50 år. Rimligt?
 
Exportindustrin har gått mycket bra map forskning samt utveckling och produktion pga pandemin
 
I mellansegmentet har också arbetstillfällena ökat.
 
Inom den vardagliga verksamheten som ju gått bra tom 2019 har det stora tappet skett pga pandemin. Evenemangsmarknaden med möten och konferenser fysiskt tappade över 500 Msek under 2020 och många arbetstillfällen.
Under 2021 har det dock skett en stark återhämtning då vaccinationen tagit fart. Vi reser mer och turisterna och därmed intäkterna börjar komma tillbaka. Ett antal evenemang har också hittills kunnat genomföras.
 
Vi tror att arbetsmarknaden kommer att återhämtas sig. Vi vet ännu inte hur sommaren sett ut. En indikation säger att det gått bra men helt nöjd är man inte inom näringslivet.
Vi ligger fortfarande efter 2019 års siffror.
 
Vad händer då i framtidens Uppsala? Vår stad växer och bostadsmarknaden är het. Det finns planer på  investeringar i fyrspår samt en stor stadsdel södra staden med över 33 000 bostäder.
Bilden visar spårvagnar som kan återuppstå som transportmedel i Uppsala.
 
Pandemin har också gett ett bevis på hur internationella vi är och hur nära vårt näringsliv och arbetsmarknad hänger ihop med resten av världen.  
 
 Vi har under många år växt mycket starkt och har en bred arbetsmarknad vilket visas av siffrorna ovan år 2020 enligt vad jag kommit fram till. Där finns en länk till kommunens prognoser.
 
Vi har en global koppling rent fysiskt men också genom alla affärskontakter. Genom att exportindustrin har gått bra medans andra har tappat under pandemin har det rått en balans.
Andra kommuner med större hemmamarknad har haft det tuffare.
 
Investeringsviljan har varit hög även under pandemin och då främst inom området  Tech och Life Science.
 
Vi har en startup miljö kopplat till STUNS. Man indikerar att det varit relativt enkelt att skaffa kapital vilket innebär att investerarna tror på utvecklingen och vår region.
 
Vi har tuffa mål som vi står kvar vid. Vi är inne i en god spiral men pandemin kan ställa till problem. Med 2 000 arbetstillfällen per år (samma takt som tidigare) innebär det 70 000 nya jobb år 2050.
 
Det viktigaste för framtiden är att fylla på med kompetens. Många företag söker nu nya medarbetare. Hur kan vi locka nya innevånare med rätt kompetens men även vidareutbilda befintlig arbetskraft. 
Vi behöver stärka branschbredden. Viktigt med samverkan och långsikitga förutsättningar för näringslivet. Vi får etableringsförfrågningar från nya företag som vill komma till Uppsala.
 
Företagsklimatet är högt prioriterat för vi vet att det är våra företag, när kriser uppstår och möjligheter framstår som genererar vår ekonomi. På så sätt kan vår välfärd fortsätta att utvecklas.
 
Talangattraktion har vi fokuserat mycket på under covid epidemin. Klicka gärna på länken: www.internationalhub/uppsala.se.
Här fokuserar vi på att visa upp Uppsala som en attraktiv miljö att vara och verka i. 
 
Bortåt 3000 till 3500 talanger kommer varje år till Uppsala. Dessa trycker på 9 punkter där social integration är speciellt viktigt. En medarbetare själv talang från Texas är anställd av Charlotte som ansvarig för projektet.
 
Som slutord sade Charlott att det är viktigt att näringslivet och kommunen utvecklas tillsamman.
 
                                                      Måttot är att det skall vara : Lätt att göra rätt"