Publicerad av Eva Nordin den 26 Feb 2024
Kort lektion i trestegshumling var rubriken för Kjell Alekletts föredrag som förde oss in i konsten att brygga 20 liter öl i en 10-literskastrull på hemmaspisen. Innan vi introducerades i metoden som föredragshållaren själv utvecklat fick vi en bakgrundspresentation.
Kjell Aleklett är professor emeritus i fysik vid institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet, närmare bestämt energifrågor med petroleum (olja) som huvudfokus. Efter aktiva yrkesår riktade Aleklett sitt forskarintresse mot släktforskning kring sin farfars farfar Johan Kind, som deltog i Napoleonkrigen i fyra fältslag i början på 1800-talet. Han blev en av de svenska jägarsoldater som marscherade in i Leipzig och var med och besegrade Napoleons trupper. Sex års forskning resulterade i boken Nr 81 Johan Kind och Kronprins Karl Johan.
Efter boken om anfadern tog Aleklett sig an uppgiften att utveckla en förenklad metod för hemmabryggning av öl. Hulla Norrgård är den svenska humleklon som visat sig perfekt för de tre kok som ger ölet arom, smak och bitterhet. Man kokar helt enkelt humlet en tredjedel i taget av en vört på 21 liter och därmed räcker en kastrull på 10 liter. Det går bara åt hälften så mycket humle jämfört med den vanliga metoden. Den kräver visserligen ett par timmar extra tid att framställa, men ger ölet hållbarhet, smak och arom som är minst lika bra som vid traditionell hemmabryggning. Dessutom mycket billigare. Och möjligen ännu bättre?  Förra året vann Kjell Aleklett SM i hembryggt suröl! För mig som helt okunnig i detta ämne är jag dock osäker på vilken humlesort, som användes vid tillverkningen av just surölet. Aleklett odlar själv sin humle av flera olika sorter.
 
Tillbaka till historien om farfars farfar soldaten Nr 81 Johan Kind. I Stralsund finns en ölbar från 1300-talet, som än idag ser likadan ut som 1813 när soldaterna drack sin öl efter slaget vid Leipzig. Där har Aleklett med hustru även lyft sina glas och känt familjens och historiens vingslag. På det fick vi bildbevis!
Vi lyssnade till ett spännande föredrag med mycket energi och inspiration! För den som vill lära mer om hemmabryggning av öl och/ eller en svensk soldathistoria som varit relativt oskriven tidigare, går det bra att inskaffa böckerna i närmaste bokhandel.
En av de intresserade lyssnarna summerade att vi hade lyssnat till ett föredrag som rört sig från Öl (tyska för olja) till öl!