Små barns utsatthet i rättssystemet

Publicerad av Gösta Munktell den 18 Mar 2024
Morgonens föredrag ”Små barns utsatthet i rättssystemet” av Nina Tiberg handlade om hur små barn och deras vårdnadshavare kan malas ner av ett dysfunktionellt social och rättssystem. Nina är jurist med examen 2009 och advokat sedan 2013.
Nina bedriver en egen byrå sedan 2016 och har flera anställda. Hon har kontor i Uppsala och Gävle samt Västerås och Stockholm på gång men jobbar över hela landet. Hennes huvudsakliga rättsområden är brottmål samt vårdnadstvister. Hon jobbar brett inom området som försvarare, målsägarbiträde och sakföreträdare för barn och vårdnadsmål men ej med ekonomisk familjerätt.
Dom lagar som berör våra minsta är:
- Föräldrabalken i synnerhet 6 kapitlet. Barnens bästa skall vara avgörande.
- Barnkonventionen som är lag sedan 2020-01-01 vilket i praktiken inte gjort så stor skillnad relativt föräldrabalken.
Små barns utsatthet i rättssystemet Gösta Munktell 2024-03-17 23:00:00Z 0

Kort lektion i trestegshumling

Publicerad av Eva Nordin den 26 Feb 2024
Kort lektion i trestegshumling var rubriken för Kjell Alekletts föredrag som förde oss in i konsten att brygga 20 liter öl i en 10-literskastrull på hemmaspisen. Innan vi introducerades i metoden som föredragshållaren själv utvecklat fick vi en bakgrundspresentation.
Kjell Aleklett är professor emeritus i fysik vid institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet, närmare bestämt energifrågor med petroleum (olja) som huvudfokus. Efter aktiva yrkesår riktade Aleklett sitt forskarintresse mot släktforskning kring sin farfars farfar Johan Kind, som deltog i Napoleonkrigen i fyra fältslag i början på 1800-talet. Han blev en av de svenska jägarsoldater som marscherade in i Leipzig och var med och besegrade Napoleons trupper. Sex års forskning resulterade i boken Nr 81 Johan Kind och Kronprins Karl Johan.
Kort lektion i trestegshumling Eva Nordin 2024-02-25 23:00:00Z 0

REKO-ringen Lokalproducerad mat utan mellanhänder

Publicerad av Gösta Munktell den 21 Feb 2024
Dagens föredrag hölls av Ann-Helen Meijer von Bremer.  
REKO står för REjäl KOnsumtion. I korthet går REKO-ringens verksamhet ut på att sälja lokalproducerade gärna ekologiska livsmedel utan att alls involvera mellanhänder. I Uppsala finns 4 till 5 administrativa grupper som är verksamma på Facebook. Gruppen REKO-ringen Boländerna har ca 20 000 medlemmar och 300 - 500 trogna kunder. Länken REKO är informativ.
 
 
REKO-ringen Lokalproducerad mat utan mellanhänder Gösta Munktell 2024-02-20 23:00:00Z 0

Global Hälsa professor Mats Målqvist

Publicerad av Eva Nordin den 05 Feb 2024
Inget om oss utan oss – Global mental hälsa nu och då. Rubriken för måndagens morgonföreläsning väckte nyfikenhet och eftertanke och knöt an till att hälsa och sjukdom bedöms utifrån både diagnostiskt objektiva iakttagelser och individens subjektiva upplevelse av hälsa och sjukdom. Professor Mats Målqvist inledde med en övergripande och historisk exposé över detta ämne som till sitt innehåll engagerar och berör. Bilden
visar en engagerad föredragshållare.
 
 
Global Hälsa professor Mats Målqvist Eva Nordin 2024-02-04 23:00:00Z 0

Besök av Bangladesh ambassadör Mehdi Hasan

Publicerad av Eva Nordin den 22 Jan 2024
Ambassadör Mehdi Hasan i centrum av en mycket uppskattande frukost-publik intygar Gösta Munktell bakom kameran.
 
I sin välkomsthälsning till Bangladeshs ambassadör Mehdi Hasan gav klubbens president beröm till ambassadören som i arla morgonstund, trots det dåliga vädret på regniga och isiga vägar tagit sig till Uppsala för Rotary Linnés frukostmöte. Mehdi Hasan replikerade att han faktiskt är mycket förtjust i vinter och vintersporter efter att han lärde sig åka skidor i Alperna då han var stationerad i Paris. Något senare, som utsänd i Moskva, kunde han ytterligare förfina sin skidåkning. Därtill tycker han om att åka skridskor. En annan fördel Sverige är att ambassadörsposten i Sverige har varit lugnare än andra placeringar i Mellanöstern och Asien, lade han till med ett leende.
 
Besök av Bangladesh ambassadör Mehdi Hasan Eva Nordin 2024-01-21 23:00:00Z 0

Docent Nina von Uexkull: Uppsala Rotary Peace Center

Publicerad av Eva Nordin den 17 Jan 2024
Dagens föreläsare Nina von Uexkull, docent vid Uppsala universitet och direktor för Uppsala Rotary Peace Center, var inbjuden för att presentera masterprogrammet i freds- och konfliktforskning och särskilt det som gäller för de 50 internationella studenter som årligen erhåller stipendier som Rotary Peace Fellows från Rotary Fundation. 10 av dessa studerar i Uppsala, som enda universitet i Sverige.
Docent Nina von Uexkull: Uppsala Rotary Peace Center Eva Nordin 2024-01-16 23:00:00Z 0

LIVSORIENTERING: BLI MEDVETEN OM DET OMEDVETNA
 

Publicerad av Gösta Munktell den 09 Jan 2024
Dagens,8 januari,föredragshållare Noa From är grundare av Livsleden AB. Citat från hemsidan: “Hållbarhet blir möjligt i den utsträckning vi upptäcker och lär oss använda de oändliga resurser vi har på insidan”. Noa beskriver sig själv som en nyfiken kille som vill hitta sätt att ge människor ett mervärde vilket resulterade i att han grundade företaget. Han samarbetar med psykiatrikern Ullakarin Nyberg som är en känd läkare/psykiater och en av Sveriges främsta experter inom området suicidprevention.
LIVSORIENTERING: BLI MEDVETEN OM DET OMEDVETNA  Gösta Munktell 2024-01-08 23:00:00Z 0

ROTARYS GULDHJÄRTA 2023 TILL FASTIGHETSMÄKLAREN WIDERLÖV I UPPSALA

I dag 18 december delades Rotarys Guldhjärta 2023 ut till Fastighetsmäklaren Widerlöv i Uppsala och Tomas Widerlöv. Rotarys assisterande guvernör Sten Hellström överlämnade utmärkelsen på den julfrukost som Rotaryklubben Linné höll på måndagsmorgonen på Uppsala slott.
Juryns motivering lyder:
” Fastighetsmäklaren Widerlöv visar ett genuint samhällsengagemang, år efter år. De inspirerar andra företagare genom att ständigt hitta nya sätt att bidra till samhället. Ett extra plus vill vi ge för att alla medarbetare involveras i handgripliga insatser. Det står till och med i deras anställningsavtal att de ska arbeta en dag per år med ideellt arbete.
Att Tomas Widerlöv och Fastighetsmäklaren Widerlöv bidrar till ett bättre och varmare samhälle belönas med årets Guldhjärta från Uppsala och Knivsta Rotaryklubbar.”
ROTARYS GULDHJÄRTA 2023 TILL FASTIGHETSMÄKLAREN WIDERLÖV I UPPSALA 2023-12-20 23:00:00Z 0

Göstas och Språkcaféts simskola

Publicerad av Gösta Munktell den 18 Dec 2023

 

Ett samarbete mellan Svenska Kyrkan Danmark-Funbo församling och Uppsala Linné Rotaryklubb


 
 
 
 
 
 
Fyrishov första dagen. Bilder där medverkande kan identifieras får ej visas offentligt.
 
Bakgrund
Gösta, medlem i Uppsala Linné Rotaryklubb samt Ing-Marie Munktell, medlem i Uppsala Rotaryklubb är volontärer i aktiviteten Språkcafé som drivs av Svenska kyrkan Danmark-Funbo församling. Aktiviteten leds av diakon Marie Blomkvist Falkenö. Språkcafét vänder sig till invandare med uppehållstillstånd av vilka flera läser SFI (Svenska för invandrare). Deltagarna avses träna sina språkkunskaper tillsammans med oss volontärer. Vi håller till i Sävja kulturcentrum i Uppsala. Vid aktiviteten som sker en gång i veckan medverkar också prästerna Anette Brandt eller Sofia Hedman som också tar fram förslag till teman under kvällen. En sammankomst börjar med att var och en har presenterat sig och kanske svarat på en gemensam fråga ”Till exempel hur firar du jul i ditt hemland", (vilket man kanske inte gör som svar etc.), samlas vi i mindre grupper där det står oss fritt att tala om dagens tema. Deltagarna kommer från flera länder och tillhör olika religioner samt har mycket varierande kunskaper i svenska. Samtalen är spännande ut utmanande och vi volontärer lär oss mycket om deltagarnas bakgrund och utmaningarna de haft på vägen till Sverige.
Flera har fått uppehållstillstånd som kvotflyktingar.
Göstas och Språkcaféts simskola Gösta Munktell 2023-12-17 23:00:00Z 0

Föredrag Peace Fellow  Win Bo Aung

Publicerad av Gösta Munktell den 16 Dec 2023
Dagens föredargshållare Win Bo Aung kommer från Myanmar och deltar i klass XXII Peace Fellowship år 2023 till 2025 Vid Uppsala Rotary Peace Center, Department of Peace and Conflict Research  Uppsala at Uppsala University.
Win är uppväxt i Yangon/Rangon som är ekonomiskt centrum i Myanmar och har ca 5 till 6 miljoner innevånare. Huvudstad är sedan 2006 Naypyidaw.
 
Föredrag Peace Fellow Win Bo Aung Gösta Munktell 2023-12-15 23:00:00Z 0

Runstenen i Rök och världens undergång

Publicerad av Gosta Munktell den 25 Nov 2023
Professor Henrik Williams höll ett spännande föredrag om runstenen i Rök.
Runstenen är belägen vid Röks kyrka i Röks socken i Ödeshögs kommun. Rök har inget med rök att göra. Namnet kommer från ordet rauk (gotländska) som betyder stenstod. Rökstenen är onekligen en stenstod med en höjd på ca 2,4 meter ovan jord. Stenen upptäcktes i början av 1600-talet och var då inmurad i en stenmur till en bod i närheten av Röks kyrka. Stenen blev skadad då den togs ur boden 1843 för att muras in i vapenhuset på den nyuppförda kyrkan. Det finns även en skada som uppstått tidigare vilken uppkommit av vittring. 1933 flyttades stenen till sin nuvarande plast utanför kyrkogården.
Runstenen i Rök och världens undergång Gosta Munktell 2023-11-24 23:00:00Z 0

Koranskändningar och muslimers situation i Sverige

Publicerad av Eva Nordin den 13 Nov 2023
Dagens föreläsare Jan Henningsson, har många titlar på sitt CV, bland dem forskare, diplomat, religionsvetare och islamexpert på UD. Ämnet för dagen var Koranskändningar och muslimers situation i Sverige. Henningsson inledde med ett videoklipp från ett flyktingläger i Marocko den 11 september i år. Två dagar innan hade ett 10-tal byar ödelagts och fler än 2 100 omkommit i rasmassorna efter en jordbävning.
Koranskändningar och muslimers situation i Sverige Eva Nordin 2023-11-12 23:00:00Z 0

Om OCD, den tredje största, men mest okända, psykiatriska diagnosen.

Publicerad av Eva Nordin den 08 Nov 2023
Dagens föredragshållare, Bengt Olsen, talade över ämnet:   Om OCD, den tredje största, men mest okända, psykiatriska diagnosen. Olsen inledde med att berätta att han är medlem i den lokala Uppsala OCD-föreningen som ingår i det svenska OCD-förbundet. Förbundet är en rikstäckande intresseförening som har till uppgift att stödja människor som lider av tvångssyndrom och relaterade syndrom, deras anhöriga och att sprida kunskap och information till allmänheten och inom sjukvården.
Om OCD, den tredje största, men mest okända, psykiatriska diagnosen. Eva Nordin 2023-11-07 23:00:00Z 0

VEM BÖR FÅ ROTARYS GULDHJÄRTA 2023?

Nu är det dags att ge förslag på vem som ska vinna Rotarys Guldhjärta 2023. Rotarys pris för en godhjärtad företagare i Uppsala län.
Priset delas ut av Rotaryklubbarna i Uppsala och Knivsta. Utmärkelsen skall gå till en företagare som utöver sin yrkesroll gör något godhjärtat och uppskattat.
 
Visst känner Du någon företagare som är värd att uppmärksamma.
Läs mer om reglerna och lämna ditt förslag senast 20 november 2023 på: Länken 
 
Prisutdelningen sker i samband med Uppsala Linné Rotaryklubbs julfrukost den 18 december på Uppsala slott.
VEM BÖR FÅ ROTARYS GULDHJÄRTA 2023? 2023-11-05 23:00:00Z 0

Hostfamily” och  ”Peace fellow” – en utmaning, ett lärande och glädje

Publicerad av Karin Norlén den 17 Oct 2023
I våras blev jag som ganska ny rotarymedlem tillfrågad om jag ville bli Hostfamily för en Peacefellow….jag sa ”Ja” utan att veta vad det egentligen innebar. Information kom och jag fick veta att Beatrice från Ghana skulle bli min Peacefellow. Jag pratade med andra som varit värdfamiljer och fick info om att det var väldigt olika vad som förväntades av oss, precis som vi  funderade olika över vem ska vi få lära känna.
 
Hostfamily” och ”Peace fellow” – en utmaning, ett lärande och glädje Karin Norlén 2023-10-16 22:00:00Z 0

Föreningen Refugee Support Uppsala

Publicerad av Peter Eklund den 11 Oct 2023
Dagens föredragshållare var Maria Talajic´Fredlund, vinnare av årets pris Eldsjälen och medlem av Uppsala Glunten Rotrayklubb.
Marias är från Kroatien från början. Hennes mamma kom som flykting till Sverige på flykt från kriget i Kroatien. Då korrekta handlingar saknades utvisades mamman tillbaka för att skaffa korrekta handlingar. Efter att ha fått dessa återkom hon till Sverige där Maria föddes.
I april 2022 grundades föreningen för att hjälpa de flyktingar som sökt sig till Uppsala. Föreningen har en lokal på Väderkvarnsgatan, (Tripolis) som är öppen tre gånger i veckan. Där delar man ut matkassar, kläder och andra förnödenheter. Man finns också som stöd för många av de som kommit lider av psykisk ohälsa.
Föreningen Refugee Support Uppsala Peter Eklund 2023-10-10 22:00:00Z 0

Att skapa trygghet för barn i Rumänien

Publicerad av Eva Nordin den 26 Sep 2023
Dagens föredragshållare, landskapsarkitekt Dinu Dunca, Uppsala Rotaryklubb, inledde med att berätta om sin bakgrund som konststuderande i Bukarest i Rumänien, flytten från hemlandet 1989, och en yrkeskarriär i Sverige. Han delgav oss ett antal oerhört vackra bilder från ”Solens landskap” i norra delen av landet, Maramures, tillika Draculas hemvist och berättade om landskapet som beläget mellan två höga berg varit lätt att försvara och därmed aldrig varit ockuperat av främmande makt.
Dinu Duncas ärende, förutom att berätta om det vackra landskapet och dess unika, rika flora, de åtta gamla stavkyrkorna på Unescos världsarvslista, var mötet med prästen som i sitt hem tar hand om föräldralösa barn i Desesti.
Att skapa trygghet för barn i Rumänien Eva Nordin 2023-09-25 22:00:00Z 0

Vart är vi på väg? Reflektioner över Ukraina och krig och fred i Europa.
 

Publicerad av Eva Nordin den 06 Sep 2023
Föredrag av Michael Sahlin.
Dagens föredragshållare är ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien, verksam vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI) och tidigare ambassadör i bland annat Turkiet. Han har även arbetat i Sudan, Nigeria med flera länder i Afrika som idag befinner sig i djupa kriser.
Sahlin inleder med frågan om det inte finns något roligare att tala om en måndag morgon. I samma andetag vänder han och frågar om det finns något viktigare att tala om? Det går inte att komma ifrån de många hot som riktas mot oss och vi behöver någon som bidrar med analys och reflektioner, även om de är nattsvarta, som föreläsaren själv uttrycker sig.
Vart är vi på väg? Reflektioner över Ukraina och krig och fred i Europa.  Eva Nordin 2023-09-05 22:00:00Z 0

Promotion vid University of Bath

Publicerad av Gosta Munktell den 14 Aug 2023
Den 20 juli promoverades Thiygaraja Waradas till filosofie doktor vid universitet i Bath Storbritannien.
Wara som är hans tilltalsnamn kom 2012 till Uppsala som medlem i den första kullen Rotary Peace Fellows se länk Första kullen.
En augustidag 2012 stod Ing-Marie och jag utanför ankomstutgången i Arlanda och såg en ung man med en enorm kappsäck komma ut ur utgången. Han tittade sig omkring och vi växlade ögonkontakt.
En gnista tändes direkt. Vi har fyra döttrar och Wara jämngammal med vår yngsta dotter blev vår extra son och vi hans extra föräldrar. Sedan dess har vi haft kontakt med Wara och även besökt honom och träffat hans familj i Sri Lanka. Wara har växelvis varit verksam vid universitetet i Colombo men under de senaste åren mest vid universitet i Bath.
 
Promotion vid University of Bath Gosta Munktell 2023-08-13 22:00:00Z 0

Rotarys pris Eldsjälen 2023 går till Maria Talajić Fredlund

Publicerad av Sören Densjö den 18 Jun 2023
Rotarys pris Eldsjälen 2023 går till Maria Talajić Fredlund som grundat volontärföreningen Refugee Support Uppsala.
 
I dag fick Maria Talajic Fredlund, motta priset Eldsjälen 2023 av Uppsala-Knivsta Rotaryklubbar. Juryn, bestående av representanter för samtliga Rotaryklubbar i Uppsala och Knivsta, har följande motivering för att Maria Talajić Fredlund är en värdig mottagare av Eldsjälen 2023:
Rotarys pris Eldsjälen 2023 går till Maria Talajić Fredlund Sören Densjö 2023-06-17 22:00:00Z 0
Ambulanser till Ukraina 2023-05-27 22:00:00Z 0

Hur man bygger linjenät

Publicerad av Annette Öqvist/Gösta Munktell den 10 May 2023
Annette Öqvist, projektledare på Trafik och samhälle Region Uppsala, höll ett intressant föredrag om hur man byggt ett linjenät för bussar och sedan reviderar linjenätet. I detta fall gäller det Enköping. Det ursprungliga nätet bestod av flera linjer (ringleder).  
Den 13 juni 2022 lanserades det nya nätet som nu består av 3 "raka" linjer. Linjerna har ett 50 tal hållplatser varav ca 40 är ombyggda.
 
Hur man bygger linjenät Annette Öqvist/Gösta Munktell 2023-05-09 22:00:00Z 0

Konstvandring – stadshuset och centralstationen – 13 april

Publicerad av Gro Hansen
Fredagen den 13 april var vi ett gäng från klubben som samlades i Stadshuset för att få en förevisning av offentlig konst i och runtom stadshuset. Konstvandringen leddes av Anna Ehn, chef för offentlig konst i Uppsala kommun.
Anna startade med att berätta om stadshusets tillbyggnad och hur intentionerna varit att bevara mycket av den ursprungliga arkitekturen och strukturen. Redan när Stadshuset började byggas i början av 60-talet var intentionen att huset skulle vara en kvadratisk byggnad i sex våningar med en innergård. Det vinnande förslaget bantades dock till hälften av ursprunget, dels av ekonomiska skäl, och på grund av oenighet i kommunfullmäktige.  Huset byggdes under åren 1961-64, i sin första utformning. 
Konstvandring – stadshuset och centralstationen – 13 april Gro Hansen 2023-05-05 22:00:00Z 0

Att starta en järnmalmsgruva i Jokkmokk

Publicerad av Anders Engström/Gösta Munktell den 29 Apr 2023
För drygt ett år sedan sade dåvarande regering ja till en gruva I Kallak som ligger några mil nordväst om Jokkmokk. Regeringen ställde dock 12 unika villkor för att skydda samernas rättigheter och att gruvan skulle ta så liten markyta som möjligt i anspråk. Den planerade gruvan är ett dagbrott där malmen är järnmalm av hög kvalitet. Malmådrornas utbredning medger inte helt underjordisk brytning.
Att starta en järnmalmsgruva i Jokkmokk Anders Engström/Gösta Munktell 2023-04-28 22:00:00Z 0

Föredrag av Annika Hermansson. Ung Företagsamhet.

Publicerad av Eva Nordin den 18 Apr 2023
Annika Hermansson, gymnasieansvarig inom region Uppsala av organisationen Ung Företagsamhet, UF, berättade inspirerande om hur de sedan 1980 i Sverige stimulerat ungdomar till entreprenörskap genom att under sin studietid starta egna skolbaserade företag. Som mycket annat kommer idén från USA och har funnits i 100 år. UF är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Den är politiskt obunden och ideell.
 
Idén är att eleverna under ett studieår på gymnasiet startar ett företag genom att först bestämma vad och hur företaget ska producera en vara eller en tjänst. När det är gjort registrerar de sitt företag, utarbetar en affärsplan och beslutar hur de ska sälja sin produkt. Den ska säljas på riktigt åtminstone vid två tillfällen under läsåret. De ska skriva kontrakt, samarbeta med rådgivare, vuxna utanför skolan och avsluta med en årsredovisning. Det låter enkelt men är i själva verket ett omfattande arbete som efterliknar hur företagsprocessen ser ut i verkliga livet. Målet är att förbereda eleverna för företagande.
Föredrag av Annika Hermansson. Ung Företagsamhet. Eva Nordin 2023-04-17 22:00:00Z 0

På Nya äventyr eller vad gjorde Odöö i Asien

Publicerad av Mats Åhlund den 20 Mar 2023
Rotary Linnés egen mångsysslande Hans Odöö berättade om sina händelserika äventyr under sin senaste långresa till norra Thailand med ett besök i Burma/Myanmar vid dagens rotarysammanträde den 20 mars 2023. Vi fick följa med på hans resa till Bangkok och upp i djungeln i norra Thailand och vidare in i Burma och tempelområdet Ankor Var. Hans bodde bland annat på en flotte, åt anjovispizza och klippte sig i Bangkok. Vid floden Kwai besöktes  den berömda tågbron som uppfördes av japanerna under andra världskriget med förslavade västerländska krigsfångar. Han träffade många av sina vänner i Thailand och de utforskade tillsammans landsbygdens omgivningar i jakt på försvunna guldgömmor och lämningar från kriget. Hans visade intressanta bilder från sin resa och avslutade med att stolt förevisa en beslagtagen spik. 
 
Hans kommer senare att sammanställa en dokumentation och sina anteckningar från resan som underlag till ett föredrag över vad som tilldrog sig. 
På Nya äventyr eller vad gjorde Odöö i Asien Mats Åhlund 2023-03-19 23:00:00Z 0

Lutherhjälpen som försvann

Publicerad av Eva Nordin den 28 Feb 2023
Anders Wejryd, ärkebiskop emeritus, presenterade sin doktorsavhandling från 2022, med samma namn som rubriken för dagens föreläsning. Ämnet har väckt stort intresse eftersom många varit kritiska till att Lutherhjälpen med folkrörelsestruktur inlemmades i Svenska kyrkans organisation och därmed upplevdes förlora närhet och engagemang hos kyrkans fotfolk. Eftersom Anders både varit aktiv i Lutherhjälpen och kyrkoledare på olika nivåer har han i sin avhandling haft att förhålla sig till partiskhet och redogöra för den.
Lutherhjälpen som försvann Eva Nordin 2023-02-27 23:00:00Z 0

Menstrual health education

Publicerad av Eva Nordin den 13 Feb 2023
Dagens föredragshållare, Gabriella Amini, kommer från Kongo, men tvingades år 2017 på grund av krig fly till Nakivale refugee settlement i södra Uganda. För ett år sedan kom hon som kvotflykting till Sverige tillsammans med sin son och en syster. Vilket innebär att de får permanent uppehållstillstånd och en framtid i Sverige.
Menstrual health education Eva Nordin 2023-02-12 23:00:00Z 0

Vad är heraldik? 

Publicerad av Gösta Munktell den 08 Feb 2023
Vår föredragshållare Statsheraldiker Davor Zovko Riksarkivet talade vältaligt och bildrikt om heraldik som enligt Wikipedia betyder ”Heraldik är läran om den typ av märken som kallas vapen och deras historia, men framför allt regelverket för hur de utformas och används”.etc. Observera att ordet vapen inte betyder skjutvapen utan symboler eller märken där ett vapen kan ingå.
Davor visade många bilder där flertalet var skyddade av upphovsmannarätten och där med inte möjliga att visa på vår hemsida.
Vad är heraldik? Gösta Munktell 2023-02-07 23:00:00Z 0

​​​Hur kan vi leva inom planetens gränser?

Publicerad av Eva Nordin den 31 Jan 2023
Dagens talare Erik Huss inledde sitt föredrag med att visa det allra första fotot taget från rymden på vår planet 1968. Atmosfären är det tunna lilla skalet som håller oss vid liv och alltsedan bilden togs har koldioxidhalten i atmosfären ökat dramatiskt och planeten mår allt sämre på grund av människans aktiviteter. Det känner vi alla till, men Erik pekar också ut att vi aldrig tidigare haft sådan makt att ställa om våra liv till att leva i harmoni med naturen och klimatet.
​​​Hur kan vi leva inom planetens gränser? Eva Nordin 2023-01-30 23:00:00Z 0

"Jämställdhet, kvinna och läkare" Karin Norlén 

Publicerad av Eva Nordin den 23 Jan 2023
Karin Norlén "Att lyckas som kvinna, läkare och ledare på ett patriarkaliskt, hierarkiskt och akademiskt sjukhus" var den spännande rubriken på ett föredrag om Läkare och ledarskap.  Genusperspektivet var den röda tråden när Karin delgav oss sina erfarenheter och lärdomar från ett yrkesliv som varade i mer än 50 år. Ett yrkesliv som alltså fortsatte ett antal år efter pensioneringen!
"Jämställdhet, kvinna och läkare" Karin Norlén Eva Nordin 2023-01-22 23:00:00Z 0

Parkinsons sjukdom. Symptom, behandling och hjälpmedel. 

Publicerad av Eva Nordin den 17 Jan 2023
Fredrik Mokvist, doktor i biokemi, arbetar sedan sex år inom Parkinson-fältet i företaget Global Kinetics med att utveckla metoder för att underlätta medicinering i rätt mängd och vid rätt tidpunkt för patienter med Parkinsons sjukdom.
Parkinson är en neurologisk sjukdom som är kronisk och progressiv. Patienten får dopaminbrist på grund av nedbrytning av hjärnceller. Sjukdomen är delvis ärftlig och svår att diagnosticera eftersom den inte ger några biomarkörer, inga spår i t ex blodet.
Parkinsons sjukdom. Symptom, behandling och hjälpmedel.  Eva Nordin 2023-01-16 23:00:00Z 0

O-ringen i Uppsala, Jens Lindquist projektledare

Publicerad av Helena Eld/Gösta Munktell den 10 Jan 2023
Med stor entusiasm och smittande beskrivningar berättade Jens Lindquist om sitt arbete som projektledare för O-ringen i Uppsala 2022. Efter 2 uppskjutna år var det äntligen dags för vårt område att anordna O-ringen för 3:e gången. Tröjan som Jens bär fick stå över år 2020 och 2021. Jens som nu bor i Knivsta började med orientering i 11 års åldern och har varit med på 25 O-ringen tävlingar. Arbetslivet går i idrottens tecken med utvecklingsarbete både för organisationer och föreningar.
O-ringen i Uppsala, Jens Lindquist projektledare Helena Eld/Gösta Munktell 2023-01-09 23:00:00Z 0

Traditionell julfrukost på slottet

Publicerad av Gösta Munktell den 20 Dec 2022
Huseyin Tas tilldelas årets guldhjärta
Bilden visar Huseyin med det 3 kilo tunga glashjärtat i handen flankerad av prisutdelaren Sten Hellström.
Huseyin som tillsammans med sin bror driver Ken's pizza får priset för sitt integrationsarbete.
Ett 60 tal deltagare, gäster och medlemmar i vår klubb, åt en god frukost med klanglig underhållning.
Tack Kajas Wejryd som också traditionsenligt ordnar frukosten.
 
Traditionell julfrukost på slottet Gösta Munktell 2022-12-19 23:00:00Z 0
Från sol till elkraft med ett exempel sett ur teknisk synvinkel  Gösta Munktell 2022-12-06 23:00:00Z 0

Hur styrs våra myndigheter?

Publicerad av Gösta Munktell den 30 Nov 2022
 
Den 28 november gästades klubben av ämbetsrådet Hans Öqvist som gav oss alla en första insikt i hur en av landets största myndigheter, Trafikverket, styrs av regeringen, med hjälp av Regeringskansliet.
Bilden visar hur myndighetsstyrningen går till i praktiken.
Hur styrs våra myndigheter? Gösta Munktell 2022-11-29 23:00:00Z 0

Från bekvämt villaliv i Sunnersta till enkelt lerhus i Senya
 

Publicerad av Eva Nordin den 21 Nov 2022
Agnes Sikström bjöd på en engagerande resa till Ghanas tropiska klimat och en liten by på landet under vår måndagsfrukost när snön vräkte ner över gator och hus utanför knuten till Hotell Duvan. Vi glömde snabbt vädret, halkan och alla transportbekymmer och fick lyssna till Agnes berättelse om volontärarbete på ett barnhem i byn Senya.
Agnes möttes av ett oerhört varmt välkomnande när hon anlände till flygplatsen. Varmare än klimatet! Hon lärde snart att de viktiga ledorden var ”hospitality” and ”sharing”. Att dela med sig själv och sitt liv är själva innebörden av att bry sig om varandra.
Från bekvämt villaliv i Sunnersta till enkelt lerhus i Senya  Eva Nordin 2022-11-20 23:00:00Z 0

Uppsala EU-samverkan, arbete med utsatta, människohandel & prostitution

Publicerad av Gösta Munktell den 16 Nov 2022
Annika Svensson är områdespolis och arbetar i lokalpolisområde Uppsala/Knivsta (dvs. Uppsala kommun och Knivsta kommun). Arbetet tillsammans med frivilligorganisationer och socialtjänst är ett fortlöpande arbete, inte ett projekt. Vi kallar oss Uppsala EU-samverkan eftersom arbetet till stor del riktar sig till medborgare som kommer från andra EU-länder och använder sig av den fria rörligheten inom EU och därför kommer till Sverige.
Uppsala EU-samverkan, arbete med utsatta, människohandel & prostitution Gösta Munktell 2022-11-15 23:00:00Z 0

Fredrik Blom en deltidsstuntman

Publicerad av Gosta Munktell den 25 Oct 2022
Fredrik Blom är en deltidsstuntman
Vi har säkert alla hört talas om deltidsbrandmän men att det även finns deltidsstuntmän var en nyhet.
På en fråga svarade Fredrik att det finns en handfull män i denna yrkeskategori och att det även finns någon enstaka stuntkvinna i Sverige.
Fredrik Blom är till vardags systemutvecklare 52 år gammal och har två barn.
Intressant nog var det ingen som frågade hur barnen uppskattade sin pappas bi syssla.
Som stuntman får man tåla lite stryk.
Blåmärken hör till yrket. Ett brutet revben är också en yrkesskada.
Se bifogade länk "Fredrik in action YouTube "
Det värsta Fredrik varit med om är ett svärd som icke planerat skapade ett ärr i ansiktet.
Fredrik Blom en deltidsstuntman Gosta Munktell 2022-10-24 22:00:00Z 0

Rotary Peace Fellow 2022-2024

Publicerad av Eva Nordin den 19 Oct 2022
Vanessa Lanteigne, Rotary Peace Fellow 2022 - 2024, gästade oss på vårt frukostmöte måndag 17 oktober för att presentera sig och berätta om sina förväntningar och förhoppningar för de två år som hon kommer att studera vid Uppsala universitet.
Vanessa kommer från Penter Harbour, en liten stad med ett och ett halvt tusen invånare, två timmars bilresa norrut från Vancouver i västligaste Kanada. Hon växte upp på en kombinerad bond- och hästgård och har ridit sedan hon var bara var några år gammal.  Familjen ägde 14 – 18 hästar och alla i hennes storfamilj, som inkluderade tre generationer, deltog i utfordring och skötsel av hästarna. Vi fick en målande beskrivning av hur hon i sjuårsåldern lassade in hö i spiltorna, men eftersom hon inte nådde så högt, så rasade en inte oansenlig mängd hö tillbaka över den morgontrötta Vanessa! Vid sidan av jordbruket var hästarna en viktig inkomstkälla och erbjöd västernridning för hugade turister i de fantastiska omgivningarna i British Columbia.
Rotary Peace Fellow 2022-2024 Eva Nordin 2022-10-18 22:00:00Z 0

Medeltidsvandring i Uppsalas kärna

 
En grupp vandrande Rotarianer från klubben samt 2 gäster samlades utanför domkyrkan för att genomföra en exkursion i Uppsalas kärna under ledning av Annette vår tidigare president och utbildad guide.
Medeltiden i norden omfattar tiden från ca 1050 till 1520 då reformationen påbörjades. Att på en timme vandra igenom Uppsalas medeltid och alla händelser är naturligtvis omöjligt.
 
Medeltidsvandring i Uppsalas kärna 2022-09-20 22:00:00Z 0

From Lemon to Lemonade

Publicerad av Gösta Munktell den 21 Sep 2022
 
Vår Rotary Peace Fellow Joseph Augustine som kommer från Nigera höll ett mycket inspirerande och tankevekande föredrag.
Redan titeln "From lemon till lemonade" väcker nyfikenhet och uppmärksamhet på upphovsmannen. Visst visar våra stipendiater
förmågor som urvalsprocessen för att bli en stipendiat innebär. Joseph växte upp i en familj som näst yngst med 11 syskon. Hans far blev arbetslös och tiden var svår som Joseph berättade. Joseph har nu en akademisk examen inom ekonomin samt annan utbildning inom grafisk design och media kunskap vilket också framgår av hans presentation.
 
From Lemon to Lemonade Gösta Munktell 2022-09-20 22:00:00Z 0

Guvernörsbesök

Publicerad av Gosta Munktell den 11 Sep 2022
 
Distriktsguvernör Peter Moberg besökte vår klubb måndag morgon 5/9. Att Peter förmodligen stigit upp tidigare än vi andra i klubben märktes inget av. 
Peter framträdde med ett livligt kroppsspråk och en smittande entusiasm. Peter använde Power Point med flera bilder som bifogas. Här redovisas ett kort referat från hans framträdande. Läs mer på distriktets hemsida se länk här. 
Peter kommer från Skanör studerade utomlands som ung och läste juridik och ekonomi i Lund. Han funderade på att doktorera men så blev det inte.
Att någon period studera utomlands innebär stora möjligheter.
Bilden visar historien bakom 4 frågeprovet där frågorna upptar en central del av Rotarys budskap och krav på oss medlemmar. 
 
Guvernörsbesök Gosta Munktell 2022-09-10 22:00:00Z 0

CYKLANDE ROTARIAN SAMLAR IN PENGAR MOT POLIO

Publicerad av Sören Densjö den 10 Sep 2022
Claes Rönnqvist medlem i Malmö-Triangeln Rotaryklubb cyklar 250 mil, Malmö-Sundsvall t o r; och samlar in pengar till Rotarys projekt för att bekämpa polio, End Polio Now. På fredagsmorgonen den 9 september besökte han frukostmötet på Uppsala Aros Rotaryklubb.
- Jag hoppas kunna samla in 50.000 kr under min cykeltur från Malmö till Sundsvall och tillbaka, Jag är på god väg och har vid stoppet i Uppsala redan fått in 35.000 kr. Dagens frukostmötet på Uppsala-Aros inbringade 1850 kr vilket jag är mycket tacksam för säger Claes Rönnqvist.
CYKLANDE ROTARIAN SAMLAR IN PENGAR MOT POLIO Sören Densjö 2022-09-09 22:00:00Z 0

Morgonmöte 2022-08-29

Publicerad av Eva Nordin den 30 Aug 2022
Kenneth Holmstedt, medlem i rotaryklubben Rudbeckius i Västerås och tidigare stadsdirektör i Uppsala, gästade oss för att tala över ämnet ”Min Camino – tankar om livet, ledarskap och lite hockey”. Miljontals är de människor som sedan 800-talet vandrat den 80 mil långa pilgrimsleden från staden Saint-Jean-Pied-de Port nära den spanska gränsen till Santiago de Compostela för att besöka Jakobs grav, närmare bestämt det relikskrin som sägs innehålla kvarlevorna av Jesu lärjunge, aposteln Jakob.
Efter att ha testat en kortare minivandring på 11 mil bestämde sig Kenneth för att gå hela leden. Hitintills har det blivit två vandringar. Den första genomfördes på 26 dagar och den andra på 25 dagar. Det blir ett snitt på ca 3,3 mil om dagen – dag efter dag i mer än tre veckor! Det är på intet sätt något mål att snabbast vinner. Det är egentligen emot hela grundidén med vandringen, men Kenneth tillstod att det bor en tävlingsmänniska i honom. Han är en ”skelleftegrabb” som en gång i tiden spelade hockey i elitserien.
Morgonmöte 2022-08-29 Eva Nordin 2022-08-29 22:00:00Z 0

RC Woking District visiting RK Uppsala Linné in June 2022

Publicerad av Catharina Blom den 08 Aug 2022
I början av juni 2022 var det dags att träffa våra nyvunna vänner i RC Woking District IRL – In Real Life - här i Uppsala. Detta efter att med jämna mellanrum ha setts på skärmen sen hösten 2020.
I slutändan blev det sju par som gästade oss. En del önskade bo hemma hos Linnés medlemmar, andra föredrog hotell.
Ankomsten hade förberetts med gemensamma möten med engelsmännen och egna möten i Linnés Woking-grupp.
Fredagen den 10 juni var det så dags. Medlemmar från Linné bildade välkomstkommitté utanför Rese­centrum, utrustade med svenska flaggor om Uppsala.
 
Efter installation hemma hos klubbmedlemmar respektive på hotell, strålade vi alla samman på Katalin för en informell välkomstmiddag.
Nästa morgon var det dags för sight-seeing. RK Uppsala-Linné har turen att ha två professionella guider bland sina medlemmar – Annette Bergkvist och Hans Odöö. Den senare, som Carl von Linné, inledde som sig bör med att möta upp i Linnéträdgården.
 
 
RC Woking District visiting RK Uppsala Linné in June 2022 Catharina Blom 2022-08-07 22:00:00Z 0

Morgonmöte 2022-05-23

Publicerad av Gösta Munktell den 23 May 2022
Dagens föredrag "Linnés arvinge-sanning och dikt"
hölls av Samuel Åhman som debuterat som romanförfattare med boken ”Linnés arvinge”
Samuel började med att berätta om sig själv. Han är bördig från Västergötland och har tidigare jobbat som lärare och massör vilka är yrkesbanor han lämnat. Samuel kom tidigt i kontakt med musiken som medlem manskören i Musikens Vänner grundat 1886 i Skara. Som student i Uppsala blev han medlem i Orphei Drängar 1997 och är sedan 10 år körens konferencier. Rollen som konferencier har skapa en ny karriär som manusförfattare med flera stora uppdrag som till Melodifestivalen och Allsång på Skansen. Att vara manusförfattare är ett grannlaga arbete. Det som framförs är nedtecknat till sista kommatecken och skall följas av konferencieren. 
Morgonmöte 2022-05-23 Gösta Munktell 2022-05-22 22:00:00Z 0

Morgonmöte 2022-05-09

Publicerad av Adam Sabir
Dagens föredrag hölls av klubbens Peace fellow Malika Rakhmankulova. Malika har en bakgrund i Ryssland och Moskva som hon kom att lämna för Förenta staterna vid 12 års ålder. Väl i staterna har Malika utbildat sig inom flera områden med en Bachelor degree vid Yale University och dubbla examina inom området biofysik samt biokemi och ”politisk vetenskap”. Hon har en ”medical and master degree of public health”. Hon beskriver att hennes långsiktiga mål är att jobba med fredsbevarande strategier. Den masterutbildning hon nu fullför säger hon tjänar detta syfte väl. 
Morgonmöte 2022-05-09 Adam Sabir 2022-05-10 22:00:00Z 0

Morgonmöte 2022-04-25

Publicerad av Eva Nordin
I dag gästades vi, efter inbjudan av Peter ,på länk av förre ambassadören vi Polens ambassad i Stockholm, Wieslaw Tarka, numera verksam vid Utrikesdepartementet i Warszawa. Han gav oss ett mycket intressant föredrag om Polens mottagande av de 2,8 miljoner flyktingar som till dags dato passerat gränsen till Polen. Wieslaw Tarka är lektor i nordiska språk och föreläsningen genomfördes på lysande svenska.
Morgonmöte 2022-04-25 Eva Nordin 2022-04-24 22:00:00Z 0

Morgonmöte 2022-04-11

Publicerad av Eva Nordin
Morgonmöte 2022-04-11
Uppsala kommuns säkerhetschef Anders Fridborg besökte oss för att tala över ämnet Trygghet och säkerhet i Uppsala kommun. Han inledde med att berätta att han under den senaste månaden fått fler frågor om kommunens säkerhet än under de senaste fem åren tillsammans. Och det är förstås på grund av kriget i Ukraina. Det hade säkert varit intressant att ta del av dessa frågor, men dagens föreläsning riktade in sig på den brottslighet som åttio procent av medborgarna uttrycker oro för att den alltmer ökar.
Morgonmöte 2022-04-11 Eva Nordin 2022-04-11 22:00:00Z 0
Morgonmöte 2022-03-28 2022-04-02 22:00:00Z 0
Mutomoprojekten morgonmöte 2022-03-21 Mats Åhlund 2022-03-20 23:00:00Z 0

Morgonmöte 2022-03-14  

Glaciärforkning och vårt framtida klimat
Professor Veijo Pohjola vid Uppsala universitet håller en miniföresläsning du inte skall missa.
Hur påverkas vårt klimat av den ökanden mängden växthusgaser och den då ökande 
medeltemperaturen på vår planet?
Hur många meter kommer havsytan att stiga vid olika scenarier?
Vill du veta mer? 
Morgonmöte 2022-03-14 2022-03-13 23:00:00Z 0

Kvällsmöte 2022-03-09

Jacob Spangenberg är ordförande i kommunstyrelsen i Östhammars kommun. 
Jacob höll ett föredrag på engelska via Zoom tillsamman med vår engelska twinningklubb Woking District Rotary Club
Titel:
”Trust takes time”
How come, that a local community is prepared to accept the construction of a repository for spent nuclear waste?”
 
Kvällsmöte 2022-03-09 2022-03-09 23:00:00Z 0

Rotarys pris Eldsjälen 2021 till Erik Allard, Uppsala Skolschacksällskap
 

Publicerad av Sören Densjö
I dag fick Erik Allard, Uppsala Skolschacksällskap, motta priset Eldsjälen 2021 av Uppsala-Knivsta Rotaryklubbar under en ceremoni vid lunchmötet på Uppsala Rotaryklubb.
Erik Allard har under en rad år verkat för att öka intresset för schack bland barn och unga med fokus på att främja integration och kontakt över språk-och generationsgränser.
Rotarys pris Eldsjälen 2021 till Erik Allard, Uppsala Skolschacksällskap   Sören Densjö 2022-02-24 23:00:00Z 0
Kommunens ansökan om kulturhuvudstadsåret 2029. Morgonmöte 21 februari 2022-02-20 23:00:00Z 0
Att vara Peace Fellow. Morgonmöte 14 februari 2022-02-13 23:00:00Z 0

Mer om GDPR. Morgonmöte 7 februari

MedlemsbildBo Johan följer upp nyheter inom GDPR området sedan förra mötet. Det stora som hänt efter 1/11, är två saker. Rapporten om GDPR från Skatteverket och 130 myndigheter kom 18/11. Stockholms stad tog beslut 19/1 om att följa 18/11-rapporten och att stoppa Microsoft 365 i verksamheten!!! Jag kommer att tala om detta inför ca 80 myndigheter 11/2. Skatteverkets rapport och Stockholms stads beslut kommer att ha stor påverkan på hur myndigheter ser på personuppgifter framåt. Det i sin tur ändrar vilka krav företagare måste uppfylla för att få leverera till myndigheter. På grund av detta kommer företagens syn på behandling av personuppgifter att förändras i allmänhet
Mer om GDPR. Morgonmöte 7 februari 2022-02-06 23:00:00Z 0
Att vara projektedare för ett val. Morgonmöte 31 januari 2022-01-31 23:00:00Z 0
En termin som utbytesstudent i Sydkorea. Morgonmöte 24 januari 2022-01-23 23:00:00Z 0

Att lära sig svenska för att arbeta som läkare. Morgonmöte 17 januari
 

Kristiana Atambolliu och Mohib Shirzai deltar i kursen "Fördjupad utbildning i svenska språket för läkare från länder utanför EU/EES
Torbjörn Berg i vår klubb samt hans kollega Ingemar Persson berättar om bakgrunden till kursen och vi får träffa 
Kristiana Atambolliu och Mohib Shirzai.
En inspelning finns på YouTube 
 
Att lära sig svenska för att arbeta som läkare. Morgonmöte 17 januari  Gösta Munktell 2022-01-20 23:00:00Z 0
Inställda fysisiska möten 2022-01-14 23:00:00Z 0

Julfrukost på Slottet 20 december

Publicerad av Gösta Munktell
Stefan kunde inte räkna dem alla gånger han lett vår allsång.
Nu när han lämnar dirigentjobbet vid Uppsala Akademiska Kammarkör så får han rikliga möjligheter att öva upp våra färdigheter i allsången på Slottet. Partituret han håller i handen är väl inövat med de traditionella tryckfelen. Robert har ju sedan lång tid tillbaka lämnat över ODs dirigentpinne och är välkommen att hjälpa oss med tonarten och att hålla stämmorna som var ett femtital denna morgon. 
 
 
Annette lämnar över nålen till vår nya medlem Julie Hansen
Julfrukost på Slottet 20 december Gösta Munktell 2021-12-21 23:00:00Z 0

Fler pärlor och märkvärdigheter i Uppsala. Föredrag 13 december

Publicerad av Eva Nordin den 13 Dec 2021
Dagens föreläsare
John Ringh och Lars-Åke Skagergård tog oss med på en tur i Uppsala utifrån de båda böckerna Pärlor och märkvärdigheter i Uppsala och Fler pärlor och märkvärdigheter i Uppsala, som de är författare och medförfattare till.
De tog avstamp i Carl von Linnés motto Förundras över allt – även det vardagliga. Den uppmärksamme ”voyageuren” som sänker blicken finner de beryktade orden - om än på latin - på stenplattan på Svartbäckens trottoar vid ingången till Linnéträdgården.
 
Fler pärlor och märkvärdigheter i Uppsala. Föredrag 13 december Eva Nordin 2021-12-12 23:00:00Z 0
Mutomoprojektet 2021-12-08 23:00:00Z 0

Offentliga finanser. Föredrag 6 december

Publicerad av Gösta Munktell
Dagens föreläsare
Lennart Hedquist, tidigare riksdagsman mellan 1994 och 2010 och kommunalråd mellan åren 1976–1988 i Uppsala kommun talade över ämnet Offentliga finanser. Lennart är bland annat utbildad nationalekonom och refererade bland annat till Paul Samuelson en nationalekonom som vann Nobelpriset i ekonomi 1970 samt ekonomen Klas Eklund när det gäller kunskaper i hantering av offentliga finanser. Lennart inflikade också att kunskaper i naturvetenskap som hans svärfar en civilingenjör innehade kan vara värdefulla.
Offentliga finanser. Föredrag 6 december Gösta Munktell 2021-12-07 23:00:00Z 0

Schaktfri teknik. Föredrag 22 november

Publicerad av Eva Nordin den 23 Nov 2021

Dagens föredragshållare, Johan Lundberg, startade 2009 ett konsultföretag i ledningsbyggnad och schaktfri teknik efter att under tio år ha arbetat för ett av de större borrföretagen i Sverige. Under den tid han arbetat med den schaktfria tekniken har han sett en enorm potential framför allt för att spara tid, sänka kostnader och skona miljön.
Schaktfri teknik. Föredrag 22 november Eva Nordin 2021-11-22 23:00:00Z 0

Framtiden för Bromma flygplats. Föredrag 8 november

Publicerad av Eva Nordin den 09 Nov 2021
Vår gästföreläsare, statssekreteraren i Regeringskansliet, Magnus Persson gavs efter en gedigen bakgrund på en rad toppositioner inom olika trafikverksamheter, uppdraget att undersöka om det är möjligt att avveckla driften och verksamheten vid Bromma flygplats tidigare än den tidpunkt, 2038, som Swedavia och Stockholms stad kommit överens om. Det blev en kort och intensiv utredning under fyra sommarmånader från maj till augusti.
Framtiden för Bromma flygplats. Föredrag 8 november Eva Nordin 2021-11-08 23:00:00Z 0

Rotary Peace Fellow Student 2021 – 2023 Fahiya Rashid. 25 oktober
 

Vid klubbens första fysiska möte efter pandemin gästades vi av Fahiya Rashid som presenterade sig själv och målet för sina masterstudier vid Uppsala universitet som Rotary Peace Fellow. Fahiya föddes i Bangladesh, men flyttade med sin familj till U.S.A. när hon var tre år och kom att växa upp i Kalifornien. Studier vid University of California väckte hennes intresse för konfliktanalyser och studier av människors oförmåga att ta till sig andra perspektiv än det egna.
Rotary Peace Fellow Student 2021 – 2023 Fahiya Rashid. 25 oktober  Eva Nordin 2021-10-26 22:00:00Z 0
Årets eldsjäl. Det är dags att nominera 2021-10-21 22:00:00Z 0

En strålande konsert 

Publicerad av Gösta Munktell den 22 Oct 2021
 
Vi i klubben som möttes i Missionskyrkan fick höra och uppleva en strålande konsert. Att hålla någon framför någon annan av artisterna är fel men jag föll för Åsa Lansfors tolkning av Bob Haymes "Thats All" som blev Till dig. Texten och musiken följde mig hem den  kvällen. Tack alla som fixade denna konsert.
En strålande konsert Gösta Munktell 2021-10-21 22:00:00Z 0
Föredrag 18 oktober 2021-10-18 22:00:00Z 0
Uppsala ungdomsjour. Föredrag 11 oktober 2021-10-13 22:00:00Z 0

Supervalåret i Tyskland 2021. Föredrag 4 oktober

Publicerad av Catharina Blom
Tyskland är världens fjärde största ekonomi och EUs största medlemsland med 82 miljoner invånare. För Sverige är det ett viktigt land också för att det är vår viktigaste handelspartner, när det gäller ex­porten på en med Norge delad förstaplats.
Trots detta överöses vi inte direkt med nyheter från vårt södra grannland. Inför valet till förbundsda­gen (Bundestag) den 26 september har våra media dock bättrat sig. Förhoppningsvis håller intresset i sig fram till att den nya regeringen bildats, vilket lär ta tid.
Supervalåret i Tyskland 2021. Föredrag 4 oktober Catharina Blom 2021-10-10 22:00:00Z 0
Kyrkreservat Prästholmen. Föredrag 27 september 2021-09-27 22:00:00Z 0
Välgörenhetskonsert 20 oktober 2021-09-26 22:00:00Z 0

Höstträff med Vasa och Linné den 8 september

Publicerad av Lotta Ulrika Enström den 12 Sep 2021
Vår tidigare president Annette Bergkvist också utbildad guide håller upprop av några av 21 deltagare, varav 7 gäster, som samlades utanför Gustavianum. Under en varm höstsol fick vi sedan vandra runt i kvarteren runt Domkyrkan. Allt medan Anette höll ett spännande föredrag om Vasakungarnas historiska anknytning till Uppsala. Tre av deltagarna var inte svenskspråkiga men tack vare Helena Bergkvists insats som simultantolk fick även de höra om t ex den fantastiska kröningsfesten för Erik XIV.
Kvällen avslutades med mat och dryck på Borgens uteservering.  God mat, trevligt sällskap, och en medelhavsljum septemberkväll blev en fin upptakt inför hösten
Höstträff med Vasa och Linné den 8 september Lotta Ulrika Enström 2021-09-11 22:00:00Z 0

End Polio Now. Föredrag av Sten Hellström

Publicerad av Eva Nordin den 06 Sep 2021
Assisterande guvernören och End Polio Now-samordnaren för Uppsala-Knivsta Rotaryklubbar, Sten Hellström, gästade oss och berättade om de pågående poliovaccinationerna i världen och vår välgörenhetskonsert onsdag 20 oktober i Missionskyrkan kl 19.00. På ett föredömligt sätt beskrev Sten att trots att det endast är i Afghanistan och Pakistan som barn drabbats av polio de senaste tre åren, så måste alla barn i hela världen fortsätta att vaccineras, för så länge viruset finns kan det spridas, större utbrott uppstå, leda till förlamning och i värsta fall döden för de barn som drabbas. För denna sjukdom finns ingen bot!
End Polio Now. Föredrag av Sten Hellström Eva Nordin 2021-09-05 22:00:00Z 0

Föredrag 30/ 8. Peace Fellow

Publicerad av Eva Nordin
Vi fick glädjen att möta vår Rotary Peacestudent, Malika Rakhmankulova, som gästade klubben och berättade om sig själv, vad som lett henne till Uppsala och inriktningen på sina mastersstudier i Freds- och konfliktforskning.
Föredrag 30/ 8. Peace Fellow Eva Nordin 2021-08-30 22:00:00Z 0

Näringslivet efter covid Charlotte Skott Uppsala kommun

Publicerad av Gösta Munktell den 26 Aug 2021
Charlotte talade om hur näringslivet utvecklades innan covid, hur covid har påverkat näringslivet och något om hur framtiden kan gestalta sig för näringslivet i Uppsala. 
En osäker faktor är naturligtvis att covidepidemin inte är över.
Näringslivet efter covid Charlotte Skott Uppsala kommun Gösta Munktell 2021-08-25 22:00:00Z 0

Presidentskifte16 juni

Presidentskifte även detta år utomhus vid Bewe Backar i Fåhlhagen.
Ett 16 tal medlemmar njöt av en härlig avslutning på Rotaryåret.
På bilden syns inkommande president Anders Engström buga djupt
tyngd av kedjan inför avgående president Annette Bergkvist.
 
Presidentskifte16 juni 2021-06-27 22:00:00Z 0

Twinning with Woking (2)

Publicerad av Catharina Blom den 10 Jun 2021
Uppsala Linné fortsätter att utveckla kontakterna med Wokingklubben sydväst om London.
Catharina Blom är ansvarig för vänklubbskontakterna.
Twinning with Woking (2) Catharina Blom 2021-06-09 22:00:00Z 0

Föredrag 17 maj. Hur har Corona påverkat företaget Go Adventure?

Publicerad av Eva Nordin
Hur bemästrar man Corona när man driver ett företag med syfte att få människor att mötas? Förra våren var bokningsläget mycket bra för Go Adventure med Äventyrsbanan i Fjällnora, Takvandringar på Uppsala slott och Pelle Svanslös guidade turer och vd Jonathan Tigrar hade anställt ett stort antal säsongsarbetare och kunde nöjd se framtiden an.
Föredrag 17 maj. Hur har Corona påverkat företaget Go Adventure? Eva Nordin 2021-05-18 22:00:00Z 0

Mutomo projekten. Föredrag 10 maj 

Publicerad av Gösta Munktell den 15 May 2021
Anteckningar förda vid föredrag av Peter Eklund.
Mutomo ligger vid spetsen av den blå pilen i bilden.
Du kan läsa mer om Mutomo i tex Wikipedia. 
Det heter numera Mutomoprojekten ”Sweden – Mutomo Projects   International NGO”.
Ett projekt har alltid ett mål och ett avslut men verksamheten i Mutomo har utvecklats till en serie av projekt.
Peter Eklund är sedan 2 år ordförande och har fått ytterligare 2 års uppdrag.
Sten Kvarfordh sum tillhör Uppsala Carolina RK är grundare och projektledare.
Peter nämner att ordförandskapet är näst intill ett heltidsarbete.
Mutomo projekten. Föredrag 10 maj Gösta Munktell 2021-05-14 22:00:00Z 0

EU:s framtid? Föredrag 3 maj.

Publicerad av Eva Nordin den 05 May 2021
Thomas Persson, docent och universitetslektor i statsvetenskap med inriktning på europapolitik, talade över ämnet EU:s framtid. Persson inleder med att säga att frågan om EU är stor och viktig och berör oss alla, men att den är flyktig och rörlig när det gäller framtiden och väldigt svår att uttala sig om och spekulera i.
EU:s framtid? Föredrag 3 maj. Eva Nordin 2021-05-04 22:00:00Z 0

"Jourhavande präst räddar liv". Föredrag 26 april

Publicerad av Birgitta Meurling den 28 Apr 2021
Dagens föredragshållare, Monika Oscarsson, är stiftsadjunkt i Uppsala stift och har bl.a. ansvar för själavård och andlig fördjupning. Inledningsvis gav Monika en bakgrund till verksamheten som jourhavande präst. Initiativet togs av prästen Erik Bernspång 1956. Den bakomliggande tanken var att avvärja självmordsimpulser hos självmordsbenägna personer genom telefonsamtal.
"Jourhavande präst räddar liv". Föredrag 26 april Birgitta Meurling 2021-04-27 22:00:00Z 0

Vart är Indien på väg? Föredrag 12 april

Publicerad av Eva Nordin den 15 Apr 2021
Vår gästföreläsare, Sten Widmalm, inleder med att säga att det händer mycket i Indien där demokratin nu är på tydlig tillbakagång.  Och tillägger att för världen som helhet gäller att graden av demokrati nu sjunker för femtonde året i rad enligt Freedom House Index.
Vart är Indien på väg? Föredrag 12 april Eva Nordin 2021-04-14 22:00:00Z 0

Vad gör en Statsepizootolog? Föredrag 29 mars

Publicerad av Gösta Munktell
Karl Ståhl, Statsepizootolog, SVA (Sveriges veterinärmedicinska anstalt), berättade om vad en statsepizootolog gör och gav exempel på nu förekommande alvarliga sjukdomar bland våra djur.
Bilden visar mig och med två av mina grannar i vår lilla trädgård i en liten by i norra Uganda
Vad gör en Statsepizootolog? Föredrag 29 mars Gösta Munktell 2021-03-30 22:00:00Z 0 epizootolog

Guldhjärtat 2021 till Coop Alsike

I dag 30 mars delades Rotarys Guldhjärta 2021 ut till Coop Alsike och dess butikschef Peter Jansson. Rotarys assisterande guvernör Eva Ahlsten överlämnade utmärkelsen på coronasäkert avstånd utanför butiken.
Guldhjärtat 2021 till Coop Alsike 2021-03-29 22:00:00Z 0

Twinning med Woking

Publicerad av Catharina Blom den 20 Mar 2021
I höstas blev Peter Eklund kontaktad av presidenten i Rotaryklubben i Woking District, sydväst om London. Skulle vi vara intresserad av ”twinning” med dem? Sagt och gjort. Självklart ville vi det, särskilt i dessa brexittider då vi ju på ömse håll vill jobba för fortsatta goda relationer länderna emellan.
Det finns inget regelverk i Rotary för twinning. Vi har börjat med att delta i respektive klubbs ordinarie möten. I det här fallet är det onekligen en fördel med de digitala möten vi tvingats in i pga pandemin. Även engelsmännen kör med zoom. Pga tidsskillnaden har vi bara justerat tidpunkterna en aning. Woking har kvällsmöten och i Linné har vi ju morgonmöten. Ett extra plus för de sk break out sessions på zoom som ökar möjligheterna att lära känna varandra.
Twinning med Woking Catharina Blom 2021-03-19 23:00:00Z 0

Sverker Gustavsson. Demokratins kris. Föredrag 15 mars

Publicerad av Eva Nordin den 15 Mar 2021
Vi hade återigen glädjen att hälsa dagens talare Sverker Gustavsson, professor emeritus, Statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet välkommen till vår klubb. Han inledde dagens ämne Demokratins kris med att bena ut vad som menas med demokrati och vad som menas med kris innan han gav sig i kast med att teckna såväl den demokratiska krisen i Sverige som på den internationella arenan.
Till demokrati hör vår syn på politik som t ex konservatism, liberalism och socialism, lagar som garanterar ett antal rättigheter, yttrandefrihet och rösträtt samt utrymme för en legitim opposition. Detta som ett minimum. Kris är ett överexploaterat ord, men rent medicinskt är det ett tillstånd som är kritiskt för en patient.  Med demokratins kris menas att det är kritiskt för demokratin världen över.
Sverker Gustavsson. Demokratins kris. Föredrag 15 mars Eva Nordin 2021-03-14 23:00:00Z 0

Lizbeth Engström. Handtvätt SVA. Föredrag 8/3

Publicerad av Eva Nordin den 08 Mar 2021
Dagens talare Lizbeth Engström, universitetslektor, PhD i pedagogik vid Uppsala universitet, talade över ämnet: Handtvättsprojekt på SVA*. Ett projekt som är finansierat av MSB och avslutades någon månad innan corona-pandemin slog till.
Projektets fullständiga namn är Nya kommunikationsmodeller förebygger risker för spridning av zoonotiska bakterier och antibiotikaresistens i verksamheter där barn och ungdom träffar djur.
Lizbeth Engström. Handtvätt SVA. Föredrag 8/3 Eva Nordin 2021-03-07 23:00:00Z 0
Nominera till Guldhjärtat senast 12 mars 2021-02-25 23:00:00Z 0

Forskning kring krishantering. Föredrag 15/2.

Publicerad av Eva Nordin
Beslutfattarens dilemma.
Dagens gästtalare Fredrik Bynander, forskare och centrumchef vid Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet, Försvarshögskolan, gav en mycket intressant och högaktuell föreläsning om krishanteringsfrågor.
Det var bättre förr när vi hade en tydligare statlig styrning och hantering av resurser inom totalförsvaret kan många tycka. Men enligt gästföreläsaren var det nödvändigt med de avregleringar och rationaliseringar som tog sin början under 1980-talet och att låta resurser, särskilt en del monopol gå över i näringslivets ägo. Liknande förändringar har ägt rum i hela västvärlden.
Forskning kring krishantering. Föredrag 15/2. Eva Nordin 2021-02-15 23:00:00Z 0

Hur demokratier dör. Föredrag 2021-02-08

Publicerad av Eva Nordin

Dagens föreläsare Per Jannersten inledde med att säga att demokratier antingen dör av främmande eller inhemska krafter. De kan dö på samma sätt som en cancersvulst som sprider sig i en kropp. Han gav flera historiska exempel på hur ledare som Mussolini i Italien, Hitler i Tyskland och Hugo Chávez i Venezuela tillåtits få makt trots att det fanns skäl att ifrågasätta deras syfte, mål och maktsträvanden.

Hur demokratier dör. Föredrag 2021-02-08 Eva Nordin 2021-02-09 23:00:00Z 0

Margareta Raab organist och körledare i Uppsala domkyrka

Publicerad av Katarina Bäcklund Stålenheim den 25 Jan 2021
Dagens föreläsare: Margareta Raab, organist i Uppsala domkyrka och ordförande i Svenska kyrkans gosskörsförening. Ledare för Uppsala domkyrkas flickkör och gosskör. Margarets mission är att få pojkar och flickor att sjunga.
Margareta Raab organist och körledare i Uppsala domkyrka Katarina Bäcklund Stålenheim 2021-01-24 23:00:00Z 0

Att vara privatjetpilot i Arabländerna

Publicerad den 15 Dec 2020
Dagens föreläsare, Rutger Eriksson, privatpilot i arabländerna, bestämde sig, efter 26 år som pilot i olika chefsställningar på SAS och med erfarenhet av ett flertal flygplans-
typer att skifta livsspår och söka anställning i en annan del av världen.
 
 
2013 tog han enkel biljett till Riad för att träffa sin kontakt-
person på ett hotell.
Att vara privatjetpilot i Arabländerna 2020-12-14 23:00:00Z 0

Lauryn Kithuku Mutomoprojektet

Publicerad av Anders Engström, Gösta Munktell den 02 Dec 2020
Precence:
Linneaus members:   17
Guests from SE:         4
Guests from U.K.        8
Guest: Woking District Rotary Club
The club is 40 yrs old and has 40 members Located 24 mi./39 kms. SW of London. Press this link to the homepage.
 
On Mutomo
Lauryn Kithuku, manager at the project in Mutomo held a very nice and well prepared presentation.
SMPI, Sweden Mutomo Project International board in SE & Mutomo. In operation since 2001.
(Sten Kvarfordh, Rotary Doctor bank as a dentist off and on for six years). Started with water tanks and then other areas, such as micro credits, family planning, today weekly meetings. Today the annual turnover is in the range of EUR 350k, collected in SE.
Pleace read the excellent PDF file.
 
Lauryn Kithuku Mutomoprojektet Anders Engström, Gösta Munktell 2020-12-01 23:00:00Z 0

Barn i kollektivtrafiken

Publicerad av Eva Nordin, Mats Åhlund den 23 Nov 2020
Föredragshållaren Emma Hammarbäck arbetar vid regionens enhet Trafik och samhälle som ansvarar för all kollektivtrafik i regionen främst utövad av Upplands lokaltrafik (UL). Emma arbetar nu med barnperspektivet i kollektivtrafiken. Arbetet innefattar en analys av barnens rättigheter, intern utbildning, implementering och strategisk styrning av alla delar av kollektivtrafiken i syfte att ta fram en handlingsplan för barn i kollektivtrafiken.
Barn i kollektivtrafiken Eva Nordin, Mats Åhlund 2020-11-22 23:00:00Z 0
Hur använda QR kod för att köpa en vin lott?  Gösta Munktell 2020-11-20 23:00:00Z 0

Årsmöte 2019-2020

Publicerad den 18 Nov 2020
Den 16/11 höll Uppsala Linné RK årsmötet via Zoom.
23 medlemmar deltog.
Klubbens mål att rekrytera 4 nya medlemmar uppnåddes.
Klubben har också erhållit två utmärkelser där en sådan synes i artikeln 11/11.
Vidare har klubben nått målet med att bidra med 1500 USD till TRF:s EndPolioNow.
Klubbens starka engagemang i Rotary Peace Center (RPC) är också värt att notera genom att vara värdfamilj till 5 studenter under perioden 2018-2020.
Läs gärna hela verksamhetsberättelsen. 
Årsmöte 2019-2020 2020-11-17 23:00:00Z 0

Fin utmärkelse till vår Klubb

Publicerad den 11 Nov 2020
 
Vid distriktets höststämma den 6/11 delades en fin utmärkelse ut till vår klubb.
Vi har samlat in 102 USD per medlem under året 2019-2020.
Fin utmärkelse till vår Klubb 2020-11-10 23:00:00Z 0

Ett kulturhistoriskt perspektiv på KRIS

Publicerad av Catharina Blom Gösta Munktell den 10 Nov 2020
Dagens föreläsare: Kenneth Ritzén, religions och kulturhistoriker. Kenneth har bl.a. varit bitr. rektor på Nordens första folkhögskola med muslimsk profil, Kista.
 
Ett kulturhistoriskt perspektiv på KRIS
Vi är i en världsvid kris oavsett om vi talar om pandemin eller klimatet. Kultur bidrar till å ena sidan hållbarhet i samhället, å den andra till segregation. Vår kultur vilar på en europeisk/västlig överhöghet. Mycket av dagens blockeringar och intolerans i Sverige beror dessutom på att vi fastnat i en åldrad ”enhetslära”. I vårt mångkulturella samhälle har vi mera gemensamt än vad som skiljer. Den förmenta svenska enhetligheten måste brytas. Vi borde vörda varandras kultur. Likhet leder till utplåning. Vi borde också låta barnet vara den vuxnes läromästare
Ett kulturhistoriskt perspektiv på KRIS Catharina Blom Gösta Munktell 2020-11-09 23:00:00Z 0

Mat och krisberedskap

Publicerad av Gösta Munktell, Anders Uppfeldt den 29 Oct 2020
Eirikur Einarsson Områdeschef Livsmedelsverket talade under rubriken 
Mat och krisberedskap
Livsmedelsverket har i uppdrag att planera för att Sveriges befolkning får säker mat och säkert dricksvatten även vid kris eller höjd beredskap. Aktörer vi samverkar med är Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), branschorganisationer, företag, länsstyrelser, kommuner och andra berörda myndigheter såsom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Planeringen går ut på att säkerställa tillgång till vatten och livsmedel under en tremånadersperiod. Vad som händer sedan är lite oklart och det verkar gälla all krisberedskap för närvarande.
26 medlemmar av 37 i klubben plus 2 gäster deltog via Zoom.
 
 
Mat och krisberedskap Gösta Munktell, Anders Uppfeldt 2020-10-28 23:00:00Z 0

Stadsvandring med fredsstudenter

Publicerad av Ing-Marie o Gösta Munktell
Den 8/10 en kulen höstdag genomfördes en stadsvandring på stående fot med 8 fredsstudenter vid Uppsala universitet.
Guide var Ing-Marie Munktell.  
 
Stadsvandring med fredsstudenter Ing-Marie o Gösta Munktell 2020-10-09 22:00:00Z 0

Föredrag 21/9 Skog och hälsa "skogsbad"

Publicerad av Ulrica Segersten o Gösta Munktell
 
Ann Dolling Universitetslektor vid Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Enheten för skog och hälsa vid SLU i Umeå höll ett inspirerande föredrag om nyttigheten av att vistas i skog och mark. 22 medlemmar (av 36) plus 2 gäster deltog via Zoom i frukostmötet.
 
Att det är hälsosamt att vistas i skogen är säkert uppenbart för oss alla men att det bedrivs forskning kring denna nytta är nog mindre känt och att det sedan sker vid SLU ger oss Uppsalabor extra inspiration även om Ann är verksam i Umeå.
 
Föredrag 21/9 Skog och hälsa "skogsbad" Ulrica Segersten o Gösta Munktell 2020-09-27 22:00:00Z 0

Föredrag End Polio Now 14/9

Publicerad av Sten Hellström o Gösta Munktell
 
Dagens föredragshållare Sten Hellström Uppsala Östra Rotary Klubb
 
Sten gav inspirerad lektion om hur polio uppstod och blev en farsot i världen samt
hur Rotary blev engagerat i projektet Utrota Polio som nu heter End Polio Now.
 
Föredrag End Polio Now 14/9 Sten Hellström o Gösta Munktell 2020-09-14 22:00:00Z 0

Sommarkul Gottsunda och Sävja 

Sommarrotary den 22 juli.
Peter Marinko Styrelseledamot Rädda Barnen i Uppsala berättade inspirerat om verksamheten Sommarkul i Gottsunda och Sävja som vår klubb stöttat under några år. "De är så olika" säger mycket om hur barn är men också vi vuxna. Att involvera föräldrarna är en utmaning.
 
Sommarkul Gottsunda och Sävja 2020-07-27 22:00:00Z 0

Presidentskifte i Bewes backar

18 deltagare upplevde en härlig picknick 15 juni med presidentskifte och utdelning av
PHF (Paul Harris Fellowship) i Bewes backar. Det ordinarie Zoommötet på morgonen var inställt.
 
 
Peter, stolt dekorerad PPP (past,past president) har Paul Harris Fellow med tre rubiner på bröstet. 
Annette, glad inkommande president har fått kedjan om halsen och fäster presidentnålen på bröstet.
Övriga som erhöll en PHF var Lars-Åke, Eva,Anna-Karin, Gösta och Ulrica St.
 
 
                         
Presidentskifte i Bewes backar 2020-06-15 22:00:00Z 0

Konstvandring 

 
 
 
Den 12 maj trotsade sju medlemmar och två gäster det hotande regnet för att i majkvällen  ta del av Uppsalas offentliga konst. Under vandringen fick vi ta del av några utvalda verk som många av oss passerar varje dag men kanske inte vet så mycket om. Anna Ehn från kulturförvaltningen berättade engagerat om de olika konstverken och orsaken till deras placering och inramning. Hon talade dessutom om kommunens arbete för att skapa goda förutsättningar för konstnärer men också hur man skapar möjligheter för medborgarna att ta del av konsten. En härlig och inspirerande promenad kring biblioteket, slottet och domkyrkan.
Konstvandring 2020-05-12 22:00:00Z 0
Fortsatta möten tills vidare i elektronisk form Gösta Munktell 2020-04-28 22:00:00Z 0

Inställda möten fom 2020-03-13

Medlemmar av Uppsala Linne Rotaryklubb
 
Styrelsen har beslutat att ställa in samtliga möten som sker i Uppsala Linné Rotaryklubbs regi.
Vi planerar att ha första ordinarie möte igen måndagen den 20 april.
Inställda möten fom 2020-03-13 2020-03-11 23:00:00Z 0
Tags