Publicerad av Eva Nordin
I dag gästades vi, efter inbjudan av Peter ,på länk av förre ambassadören vi Polens ambassad i Stockholm, Wieslaw Tarka, numera verksam vid Utrikesdepartementet i Warszawa. Han gav oss ett mycket intressant föredrag om Polens mottagande av de 2,8 miljoner flyktingar som till dags dato passerat gränsen till Polen. Wieslaw Tarka är lektor i nordiska språk och föreläsningen genomfördes på lysande svenska.
Föreläsningen förde oss tillbaka till den 24 februari när de ryska styrkorna omkring klockan fyra på morgonen invaderade Ukraina. Wieslaw Tarka berättade hur polacker i närområdet vid gränsen till Ukraina mobiliserade och redan klockan tio stod redo med de första tälten och mottagningsstationerna.  Mottagandet fortsatte att byggas ut i snabb takt och flyende människor möttes med mat, dryck, kläder och sim-kort. Det sista, inte minst viktigt, för att kunna upprätta kommunikationer med nära och kära. Till stor del organiserades flyktingmottagandet på lokal och regional nivå. Många var de polska medborgare som ställde upp gratis, tog av sina egna resurser, körde flyktingar vidare och dessutom beredde rum och sängplatser i sina hem. Det finns i stort sett inte några flyktingförläggningar i Polen, utom en del vandrarhem och studentrum i större städer.
Det var inte bara ukrainare som flydde utan även ett stort antal gäststudenter från en mängd länder världen över. Och som vi redan vet var majoriteten av de flyende ukrainarna kvinnor och barn. Det uppstod också en kö i motsatt riktning av män i aktiv ålder som arbetat inom olika industrier, byggbranschen och inte minst inom jordbruks- och trädgårdsnäringar, som nu återvände hem för att försvara sitt land. Många polska företag lät dem resa tillbaka med en eller ett par månadslöner på fickan. Företagen tog nu i stället emot deras anhöriga. Man räknar med att ca 200 000 ukrainska män i åldern 18 – 60 år har återvänt till Ukraina. Det finns ytterligare en migration från Belarus till Polen av aktiva män som är beredda att ta de arbeten som de ukrainska återvändande männen nu öppnat för.
På nationell och statlig nivå har de polska myndigheterna antagit en lag för denna speciella situation som innebär att alla ukrainare får ett personnummer, välkomstpengar och tillgång till den polska välfärden som sjukvård, barnbidrag mm. 900 000 av flyktingarna är barn och de har rätt att gå i skolan och få en plats direkt. Troligen finns det inte en enda skola i Polen som inte har nytillkomna elever från Ukraina. I några skolor kan det vara upp till 25 % av eleverna.
I dagsläget stannar ca 60 % av ukrainarna i Polen. Som orsaker räknas att det är nära Ukraina, minst 1 miljon ukrainare bor redan i landet och likheterna mellan språken, vilket underlättar etablering och relationer. Till följd av flyktingvågen finns nu skyltar på ukrainska på en mängd olika ställen som exempelvis inom kollektivtrafiken.
Finns det kritik mot den generositet som Polen erbjuder flyktingarna? Ja, kanske 5 % tycker att de får förmåner som kan försvåra för landets medborgare som t ex längre vårdköer och dylikt, men Wieslaw Tarka stryker under att vi vet att Ukraina kämpar också för Polen, Baltikum, Finland, Sverige och Europa. Det finns ett hot mot oss alla.