Publicerad av Eva Nordin den 21 Nov 2022
Agnes Sikström bjöd på en engagerande resa till Ghanas tropiska klimat och en liten by på landet under vår måndagsfrukost när snön vräkte ner över gator och hus utanför knuten till Hotell Duvan. Vi glömde snabbt vädret, halkan och alla transportbekymmer och fick lyssna till Agnes berättelse om volontärarbete på ett barnhem i byn Senya.
Agnes möttes av ett oerhört varmt välkomnande när hon anlände till flygplatsen. Varmare än klimatet! Hon lärde snart att de viktiga ledorden var ”hospitality” and ”sharing”. Att dela med sig själv och sitt liv är själva innebörden av att bry sig om varandra.
Agnes köpte en resa via resebyrån Volontärresor för att som frivilligarbetare tillbringa två månader på ett barnhem. Där bodde femton föräldralösa barn och till skolan som hörde till kom ytterligare 30 barn för att delta i aktiviteter och undervisning. Ansvarig och grundare Albert Addo driver verksamheten med insamlade medel i stiftelsen Spirrow Foundation. Det är en mycket liten organisation, som med stort hjärta och små medel bidrar till framtid och hopp för de barn som bor där. Agnes delade barnens framtidsdrömmar med oss. Hannah 12 år vill bli designer och modell, Coby 6 år önskar att köpa och köra bil, Patience 9 år vill gärna bli doktor och Jacob 7 år kan tänka sig att bli president!
Agnes inledde sitt anförande med en dramatisk händelse alldeles i början av sitt arbete som kunde ha slutat med en katastrof. Under en lektion började det regna, ett regn som blev allt häftigare och smattrade mot plåttaket så att det inte gick att göra sig hörd. Först gladde sig barnen och började sjunga för att överrösta regnsmattret. Skyfall är en vanlig företeelse i det ekvatoriala Afrika och går normalt över efter en eller annan timme. Men inte denna gång. Vatten började strömma in i klassrummet. En vind som stegrade sig till stormstyrka rev och slet i taket till dess det lyfte och blåste av. Agnes och barnen blev slagna till skräck och insåg att katastrofen var nära. Som väl var klarade sig alla utan personskador, men den fattiga byskolan blev utan tak. Och det fanns inte pengar till ett nytt. Agnes hade på ett dramatiskt sätt introducerats för villkoren för fattiga och föräldralösa barn i en by på landet i Ghana.
Agnes volontäruppdrag innebar att vara lärare, extramamma och ta hand om olika aktiviteter. Hon blev djupt imponerad av hur alla barn från den minsta till den största gemensamt deltog i morgonsysslor, städning och skötsel av hemmet. En stor portion av kreativitet och pedagogisk påhittighet är nödvändig när det mesta saknas. Dans, sång, rim och ramsor är gratis läromedel som inspirerar och utvecklar. Om man inte har en boll som exempel när man ska lära sig bokstaven B får man sjunga om en grann boll i fina färger. Fantasin är den största tillgången.
Efter två månader återvände Agnes till Sverige, men har fortsatt engagera sig i stiftelsen Spirrow Foundation och med hjälp av familj, vänner och sociala medel lyckats samla in 25 000 kr till ett nytt tak, reparationer och en del annat.
Vi tackar Agnes för en mycket inspirerande föreläsning och önskar henne lycka till i sitt fortsatta engagemang!