Publicerad den 15 Dec 2020
Dagens föreläsare, Rutger Eriksson, privatpilot i arabländerna, bestämde sig, efter 26 år som pilot i olika chefsställningar på SAS och med erfarenhet av ett flertal flygplans-
typer att skifta livsspår och söka anställning i en annan del av världen.
 
 
2013 tog han enkel biljett till Riad för att träffa sin kontakt-
person på ett hotell.
Personen i fråga fanns ej på plats och svarade ej per telefon. Efter 3 dagar fick dom kontakt. Orsaken var en sammanblandning av veckodagar mellan europeisk och saudisk kultur. Rutger hade naturligtvis före resan skaffat sig alla nödvändiga dokument och läkarintyg. Dessa avfärdas och måste kompletteras med en läkarundersökning på plats vilket skulle ske på en plats utanför Riadh. Rutger tog plats i en bil som sett bättre dagar och framfördes i hög fart av en rökande helvitklädd herre. Väl framme befanns 200 personer vänta på undersökning. Den helvite mannen hade tydligen en viss pondus för kön öppnade sig och undersökningen gick bra. Bacillskräck nej.
Rutger fick därmed anställning som förste pilot vid det han kallade ”Saudiarabiens Air Force 2”. Han flög medlemmar av kungafamiljen och flera ministrar världen över. Det var röda mattan, pompa och ståt och rigorösa säkerhetsföreskrifter.
Allteftersom omständigheterna i landet förändrades fick han på stående fot en dag avsluta sin anställning. Nya arbetsgivare blev dignitärer såsom shejker i de olika arabstaterna. Under de sju år som Rutger hade arabstaterna som arbetsgivare flög han celebriteter världen över. Det blev långa arbetspass, ständiga ändringar av tider och destinationer under resans gång på grund av säkerhetsskäl. Arbetskamraterna, teknisk personal och kabinpersonal kom från världens alla hörn. Rutger delgav oss många målande och spännande berättelser från sitt arbete och möte med arabvärlden. Det första mötet med trafikkaoset i Riyad beskrev han som närmast chockartat. Antalet döda i trafiken är extremt högt med 28 per 100 000 döda per år. Kulturkrockarna var många. På frågan om jämställdhet mellan män och kvinnor berättade han om en arbetskamrat, en purser från Filippinerna som av en slump stötte på en god vän utanför flygplatsen och för att kunna prata med honom hoppade in i hans bil och blev därmed fängslad av sedlighetspolisen. En kvinna och en man får inte sitta i en bil tillsammans. Det blev några dagar i fängsligt förvar, rättegång och därefter utvisning ur landet. När det gäller jämställdhet mellan könen sker det förändringar, men det skiljer mycket mellan de olika länderna. Några, däribland Qatar har börjat få kvinnliga piloter.
 
Rutger Eriksson avslutade med ett: ”Våga ta steget och göra förändringar!”